Timantit pähkinänkuoressa

Timantti, tuo tytön paras ystävä, vai onko kuitenkaan? Timantista on tietoa internet ja kirjallisuus pullollaan ja moni asiakas on pää pyörällä kaikesta informatiosta ja varsinkin timanttien luokituksista. Koitan avata näitä asioita mahdollisimman lyhyesti ja helposti.

Timanttia löytyy luonnosta melkein kaikissa väreissä, yleisimpiä ovat väritön ja keltaisen/ruskean eri sävyt. Harvinaisia ovat vihreät, siniset ja punertavat. Mustia nykyisin tehdään huonompilaatuisista timanteista säteilyttämällä, kuten värillisiäkin. Luonnon musta on nykyisin jo erittäin harvinainen. Timantti on erittäin kova jalokivi (Mohs 10) mutta se saattaa lohjeta hyvinkin helposti ja epäpuhtaudet kivessä edesauttavat tätä.

Sormuksen kolhaisu oikeassa kulmassa esim. pöytään saattaa olla kohtalokas kivelle.

Timantin yleisin hiontamuoto on briljantti, muita muotoja kutsutaan fancy-hionnoiksi. Fancy-hiotuilla kivillä saadaan koruihin helposti yksilöllisempi ulkonäkö.
Timantin laatuluokitus (ja arvo) muodostuu eri alueista: väri, puhtaus, hionta, paino (ja luotettavuus varsinkin isoilla kivillä).

 

Väriluokitus:

– River (R) harvinaisin väritön
– Top Wesselton (TW) harvinainen väritön
– Wesselton (W) väritön
– Top Crystal (TCR) miltei väritön
– Crystal (CR) hieman vivahtava
– Top Cape (TCA) hieman kellertävä
– Cape (CA) kellertävä
– Lihgt Yellow (LY) hieman keltainen
– Yellow (Y) keltainen
– Värillinen / Fancy colour

 

Puhtausluokitus:

Kivet sisältävät lähes aina jotain epäpuhtautta (sulkeumia), niitä ei aina pidetä hintaa alentavana vaan aitouden todisteena. Timantilla kuitenkin epäpuhtaudet vaikuttavat sen loistoon ja kestävyyteen.

FI – Flawless *  Täysin puhdas, 10-kertaisella suurennoksella ei näy sulkeumia
IF – Internally flawless. * Täysin puhdas jossa saattaa olla äärimmäisen pieniä ulkoisia hionnan puutteita.
VVS 1&2 – hyvin, hyvin pieniä sulkeumia, vaikea eroittaa 10-kert. suurennoksella.
VS 1&2 – hyvin pieniä sulkeumia
SI 1&2 – pieniä sulkeumia jotka erotetaan helposti 10-kert. suurennoksella.
P1 (Pique) – selviä sulkeumia, eivät vähennä loistoa
P2 – suuria sulkeumia, voidaan havaita paljain silmin, lievästi vähentää loistoa
P3 – karkeita sulkeumia, selvästi vähentävät loistoa.

1&2-luokittelua käytetään yleensä isoissa kivissä. Kivien puhtausluokituksissa on markkinoilla paljon ongelmia. Niitä merkitään virheellisesti tai ei ollenkaan. Varsinkin sormuksissa joissa on paljon pieniä timantteja, saattaa luokitukset vaihdella kivien välillä paljonkin.

 

Hionta:

Laajin alue timantin luokituksessa joka huonona tai hyvänä vaikuttaa suuresti kiven loistoon.

– Excellent

kiven pinnalla ei nähdä 10x luupilla tutkittuna lainkaan juovia tai muita epätasaisuuksia. Timantin kiilto on täydellinen.

– Very good

kivessä on yksi tai kaksi hyvin pientä aluetta, joissa voidaan nähdä läpinäkyviä kiillotusjuovia tai epätasaisuuksia 10x luupilla.

– Good

kivessä on useita alueita, joissa voidaan havaita pieniä läpinäkyviä kiillotusjuovia tai epätasaisuuksia. Oikein heikosti näkyvä juova saa olla myös valkoinen.

– Fair

useita läpinäkyviä tai valkoisia naarmuja, kiillotusjuovia tai muita epätasaisuuksia. Timantin kiilto on tavanomaista heikompi.

– Poor
epätasainen pinta lähes kaikissa viisteissä. Kiven kiilto on erityisen heikko, ja se näyttää hieman samealta.

 
Paino:

Timantit myydään painon perusteella eikä halkaisijan kuten monen muun jalokiven kohdalla. Yksi karaatti (ct) vastaa 0,2g.
Itse suosin peruskivinä, jotka sopivat rivisormuksiin 0,03ct (1,9-2mm halk.) timantteja laatuluokassa TW/VS. Niiden hinta/laatu suhde on hyvä. Tällä hetkellä tiskissä olevien hinta on 55e/kpl.

Luotettavuus tulee varsinkin isoja kiviä ostettaessa. Vaikuttaa erityisesti sepälle kun ostetamme kiviä. Itse käytän muutamaa suomalaista tukkuria joihin luotan 110% että saan sitä mitä pyydän ja tarvittaessa etsitään kauempaa. Tälläisten ostojen ollessa kyseessä kivistä voi maksaa hieman enemmänkin enkä ala etsimään halvempaa.

Isommille ja kalliille kiville on oston mukana saatavissa GIA:n (tai muun jalokivilaboratorion) tutkimusraportti kivestä. Timanttien alkuperää on vaikea todentaa, kaikki markkinoille tulevat kivet tulevat DeBeers-yhtiön ja sen tytäryhtiöiden kautta. Linkistä saa lisää  tietoa.

 

Suurinosa markkinoilla olevien valmissormusten kivet ovat W/P tai W/SI eli värittömiä mutta paljon sulkeumia sisältäviä kiviä. Tälläisten kivien hinta on usein vain muutamia euroja. Laadukkaammat pienet timantit eivät suurta lisäkustannusta kuitenkaan tee kun otetaan huomioon niiden kestävyys.
Tässä muutamia esimerkkejä isompien timanttien hinnoista:
0,25ct (halk.n.4mm) TW/VVS 650e  (väritön, hyvin, hyvin pieniä sulkeumia)
1,0ct (halk. 6mm) TW/VVS2 erittäin hyvällä hionnalla, GIA-todistus mukana 15.500,00e. (väritön, hyvin, hyvin pieniä sulkeumia)
0,32ct RUSKEA timantti VS/SI 440e ( ruskea timantti, hyvin pieniä sulkeumia)
0,18ct vaaleanruskea princess-hiontainen (neliö) VS/SI 3,1mmx3,1mm 180e (hyvin pieniä sulkeumia).

Timantilla on paljon jäljitelmiä. Yleisimmät näistä ovat zirkonia (cz, cubic zirkonia, kuutiollinen zirkonia) ja moissaniitti.  Zirkoniaa ei saa sekoittaa aitoon zirkoniin jota harvoin on nykyään korukäytössä.  Synteettinen moissaniitti tunnetaan teollisuudessa nimellä carborundum eli piikarbidi. Synteettinen moissaniitti on lähes timantin kovuusluokkaa. Muita jäljitelmiä on lyijylasi eli kristalli, kvartsi ja synteettinen timantti.

Tässä, toivottavasti kirjoitus selvensi teille hieman timantin maailmaa. Jos haluaa lukea asiasta enemmän, sitä saa mm. täältä.
Kun lähdette ostamaan timanttikoruja, älkää ostako niitä omaksi turvaksenne verkkokaupoista vaan menkä liikkeeseen ja kyselkää paljon. Jos teille ei pystytä vastaamaan, vaihtakaa liikettä.

 

Vihkisormuksissa erityisesti kannattaa panostaa laadukkaisiin materiaaleihin, sormuksen on kestettävä päivittäistä käyttöä loppuelämän ajan. Monet valmissormukset eivät välttämättä kestä tälläistä käyttöä.

 

Lähteet:
www.timantit.com
www.timanttiala.fi
Walter Schumann -Jalokivet ja korukivet (Otava, 1979)