”Mitä maksaa sormuksen teettäminen?”

”Mitä maksaa sormuksen teettäminen?” tai korun ylipäätään? Tätä minulta kysytään useasti ja vastauksia on yhtä monta kuin kysyjääkin.

Koruja tehtäessä on miljoonia erilaisia tekniikoita, muotoja, kiviä, materiaaleja yms. joista hinta rakentuu. Kaksi samannäköistä sormusta eivät välttämättä ole samanhintaisia. Sepätkin on erihintaisia ja siihen taas vaikuttaa yrityksen menopolitiikka.

Itse aloitan asiakkaan kanssa siitä, mitä hän on ajatellut sormuksen budjetiksi? Onko käytettävissä romukultaa tai omia kiviä ja ehdottomasti millaista ulkonäköä asiakas haluaa ja millaiseen käyttöön sormus tulee.

Perinteisen, sileän ja profiililtaan linssi/flakka/puolipyöreän sormuksen saa 120e(työn hinta) +materiaali.

Jos tehdään kivisormusta, rungon hinta on 80e. Kivi-istutus rakein on +45e. Jos istutetaan tavallinen umpi-istukka puolipuöreälle kivelle, hinta on +55e. Karkeasti siis sormuksen saa halvimmillaan 120e jos tuo omat materiaalit. Kun materiaali, esimerkiksi 14k kulta ostetaan minulta ja sormuksen paino on esim.5g, maksaa se silloin 320e. Tällähetkellä minulta ostettuna 14k kulta on 40e/g. Huomatkaa että hinnat elävät, varsinkin kullan hinta elää jatkuvasti.

Kun tehdään sormukseen muuta kuten erikoinen runko tai kuvioitu pinta, hinnat arvioidaan aina erikseen. Myös, jos kiviä on paljon, olen istutushintaa hieman laskenut.

Jos asiakkaalta tulee kaikki materiaalit sormukseen, saa hän laadukkaan tuotteen melko edullisesti verrattuna valmissormuksiin joiden käyttöikä ei välttämättä ole yhtä pitkä. Ja mikä parasta, saa juuri sellaisen kuin itse haluaa. Jos vielä empii, kannattaa poiketa. Kysyminen ei maksa mitään, eikä maksa suunnittelukaan 🙂